Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:178106 kpl

Donjan terveystulokset:


9.3.2019 Selkätutkimus
-Nikamien epämuotoisuus-->VA0/Normaali, lukumäärä: 0.
-Selän Spondolyysi--> SP0/Puhdas.
-Välimuotoinen lanne-ristinikama--> LTV0/Normaali.

27.01.2014  Kyynärnivelet: 0/0 (Ei muutoksia, normaalit kyynärnivelet).

27.01.2014  Lonkkanivelet: A/A  (Ei muutoksia, reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat yhdenmukaiset).

28.11.2016  Silmätutkimus: Normaalit ei todettu perinnollisiä silmäsairauksia.

Prcd-PRA = progressive rod-cone degeneration-Progressive Retinal Atrophy.
Result: Clear by parentage/puhdas vanhempien kautta.

Etenevää verkkokalvon surkastumaa (PRA) pidetään maailmanlaajuisesti labradorinnoutajan vakavimpana
silmäsairautena. Tauti aiheuttaa nimensä mukaisesti verkkokalvon solujen etenevän surkastumisen ja
tuhoutumisen ja johtaa täydelliseen sokeuteen. Sairaus vaikuttaa koiran näkökykyyn vasta vanhemmalla iällä ja koiraa on jo voitu käyttää jalostukseen ennen kuin se sairastuu. PRA alkaa yleensä haitata koiran jokapäiväistä elämää silloin, kun koiralla esiintyy hämäräsokeuden oireita. Koirayksilöstä riippuu kuinka se sopeutuu sokeutumiseensa, osa ei koe tilannetta mitenkään hankalana, osa joudutaan lopettamaan esim. käytöshäiriöiden vuoksi.

EIC = Exercise Induced Collapse.
Result: Clear by parentage/puhdas vanhempien kautta.

Labradorinnoutajilla on tavattu EIC syndroomaa, jossa koiran rasituksensietokyky on alentunut aiheuttaen lyyhistymisen. Syndrooma tulee yleensä esiin koiran ollessa iältään viidestä kuukaudesta kolmeen vuotta ja tilanteessa mihin liittyy koiran innostuminen ja fyysinen rasitus. Sairastuneet koirat ovat tyypillisesti hyvässä fyysisessä kunnossa ja luonteeltaan helposti innostuvia.Sairaat koirat kestävät kohtuullista liikuntaa, mutta jo 5-20 minuuttia rasittavaa liikuntaa yhdistyneenä äärimmäiseen innostuneisuuteen aiheuttaa ensin heikkoutta ja sitten lyyhistymisen. Heikkous alkaa koiran takajaloista. Lopulta jalat menevät voimattomiksi eivätkä enää kanna ruumiinpainoa.

CNM = Centronuclear myopathy / HMLR = Hereditary myopathy in Labrador Retrievers.
Result: Clear by parentage/puhdas vanhempien kautta.

Lihassurkastumasairaus CNM sairaus koirilla oireina on 2-5 kuukauden ikäisten pentujen laihtuminen ja kävelyn jäykkyys, huonompi liikunnankestävyys ja lihasheikkous. Pentujen lihakset eivät kehity normaalisti, koiralla on myös ongelmia kasvun kanssa. Sairaus useimmiten tasapainottuu yhden vuoden iässä. Aikuisilla koirilla sairauden oireita ovat epänormaalin kyyristynyt asento ja epänormaalit liikkeet. Ajan kanssa myös esimerkiksi näkö huononee. Sairauteen ei ole lääkettä eikä se parane.

MFD/SD2 Mild Form of Dwarfism (lievä kääpiökasvuisuuden muoto).
Result: Genotype carrier/kantaja.

Geenivirhe aiheuttaa varsin vaihtelevaa pienikasvuisuutta rodussa vaihdellen aina kääpiökasvuisuudesta hyvin lievään pienikasvuisuuteen jossa koiran mittasuhteet ovat lähes normaalit. Kun yhdistelmään  ei haluta pienikasvuisia koiria, yhdistelmässä toisen pitää olla geenivirheen osalta puhdas. Tietämyksen mukaan geenivirhe ei aiheuta koiralle mitään sairauden omaista haittaa. Koiran ulkonäöstä ei voi millään päätellä koiran genotyyppiä tämän virheen suhteen, joten geenitestaus on ainoa luotettava vaihtoehto tässä tapauksessa!